En guidad tur till ostarnas Falbygden och tranornas Hornborgasjön med start på Falbygdens Osteria.

För dig som älskar Västergötlands natur- och kultur har vi paketerat det bästa från området runt Hornborgasjön.

En härlig kombination av starka natur- kultur- och måltidsupplevelser där du både kan njuta av de fascinerande tranorna och andra våtmarksfåglar som kommer att följa oss under resans gång, ta del av Hornborgasjöns mäktiga historia och besöka Ekornavallen, ett av Västergötlands viktigaste fornminnesområden.

Vid Trandansen, informationscentralen vid Hornborgasjöns sydspets, kommer man mycket nära tranorna och de andra våtmarksfåglarna.

På vägen får du provsmaka lokala godbitar som fantastisk bisonkorv från Wrågården utanför Falköping och prisbelönt knäckebröd från Knäck & Bräck i Östra Tunhem. Mer lokalt och närproducerat kan det knappast bli. Knappast godare heller.

Hornborgasjön som är en av Europas viktigaste fågelsjöar är beläget ca 150 km från Göteborg, 15 km från Falköping och Skara samt 45 km från Skövde.

Guider
Niclas Fällström guidar dig under turen. Niclas guidar på svenska och engelska.

Bra att veta

  • Startplats: Fabygdens Osteria, Göteborgsvägen 19 Falköping
  • Klädsel: Oömma kläder och skor

Vad som ingår i turen:

  • Guidning
  • Transport
  • Provsmakning av ett par lokalproducerade delikatesser ute i naturen
  • Besök på Trandansen
  • Ost- och delikatessbuffé på Falbygdens Osteria
  • Tillgång till ostvärdar på Falbygdens Osteria som informerar och inspirerar

Bokningen öppen
1 jan-15 april

Bokas ca 15 mars–15 april
Niclas Fällström
Mobil: 070-674 50 65
E-post: niclas@falbygdsresor.se

Falbygdens Ost

Här finns något för alla smaker. Förutom ost kan du botanisera bland mängder av härliga tillbehör som marmelader, kex, olja, choklad och annat som kan få den mest svårflirtade smaklök att ta ett glädjeskutt. Ända fram till påskhelgens avslutning pågår här en vårlig påskmarknad.

Falbygdens Osteria

Den guidade turen startar eller rundas av med en riktig ostfest på Falbygdens Osteria som dukar upp sin delikata ost- och delikatessbuffé. Västergötland och särskilt Skaraborg har alltid varit centrum för den svenska osttillverkningen. I mer än fem generationer har Falbygdens Osteria engagerat sig i god ostkultur. Kunniga ostvärdar finns på plats för att guida er runt vid den 25 meter långa ostdisken. Här väntar hela Europas ostutbud med tusentals smaker och konsistenser intill de bästa lokala läckerheterna. Smaka och fråga ostvärdarna om ost och hitta just dina favoriter. Ända fram till påskhelgens avslutning pågår här en vårlig påskmarknad.

Trandans

Vid Hornborgasjöns sydspets i Stora Bjurum så möter vi tranflockarna vid Trandansen. Vi får höra om tranornas och sjöns spännande historia. Vi fascineras av närheten till tranorna och de andra våtmarksfåglarna som lever det goda fågellivet i den matrika sjön och dess omgivningar.

Hornborgarsjön och bygden

När vi njutit av tranornas lek är det dags för att upptäcka mer av Hornborgabygden. Färden längs med sjön ger möten med fornlämningar från stenåldern, bronsåldern och järnåldern. Överallt märks närheten till Hornborgasjön på det viset att vi möter många fåglar som har anknytning till våtmarkerna. Ända in på upploppet till Falbygdens Osteria passerar vi istidsformationer och gånggrifter.

Löfwings

Följ med på en resa i konstens värld hos Göran Löfwing.
www.lofwings.se

Falbygdens Osteria

Här hittar du mera information kring Falbygdens Osteria och Falbygdens goda ostar.
www.falbygdensosteria.se

Transtatistik Hornborgasjön

Tranantal under senare år enligt räkningar utförda av Hornborgasjöns fältstation. Dagens tranantal är det antal tranor som räknades under föregående kväll, när fåglarna flög ut i sjön för att sova. Vårsiffrorna avser endast räkningar i sjöns södra del.
Länsstyrelsens websida